Weer zorgt weer voor uitdagingen bij telers

Weer zorgt weer voor uitdagingen bij telers

Het natte voorjaar en de regenachtige maand juli hebben voor de nodige uitdagingen gezorgd bij biologische telers in Limburg.

Dat blijkt uit een rondgang van BioLogisch Limburg.

Beregenen
Het voorjaar begon met veel regen, maar in juni was het juist droog en warm. “Eind mei stonden we alweer met de beregeningshaspel in het veld”, geeft Bart Geraets van biologisch groentebedrijf familie Geraets in Baexem aan. “Met een droge en hete juni maand dachten we dat het alweer zo’n droge zomer zou gaan worden met non-stop beregenen om de gewassen te laten groeien.” Ook bij biologische tuinderij Mts. Peeters-Mertens in Neer moest er veel beregend worden.

Regen
In juli veranderde het weer en kwam de regen vooral van boven. “In eerste instantie heel fijn. Goed voor het land en de natuur”, zegt Ellen Mertens. Maar al gauw genoeg hadden de regenbuien een negatief effect. “We hebben ons niet aan het plantschema kunnen houden en veel groente later moeten planten”, geeft Joep van de Bool van biologische tuinderij De Waog in Neer aan. “Daardoor ontstonden er ook tekorten.”

Uitstellen
Ook bij de andere biologische tuinderij in Neer was het anders plannen. “Je zult je naar de natuuromstandigheden moeten vormen”, zegt Mertens. “Het planten van de jonge groenteplantjes zoals venkel, Chinese kool en boerenkool moest vele malen uitgesteld worden. En elke week werden er weer nieuwe planten gebracht die besteld waren. We waren genoodzaakt om de honderden bakken met planten uit elkaar te zetten op het erf.”

Onder controle
Bij de familie Geraets hebben ze ondanks de grote hoeveelheid regen geen last gehad van wateroverlast. “Wel was het moeilijker om het onkruid onder controle te houden. Telkens na een schoffelronde kwam weer een nieuwe bui, waardoor onkruid weer de kans kreeg om door te groeien”, merkt Bart Geraets op.

Warmteminnend
Desondanks is er volgens Joep van de Bool bij De Waog door de koele zomer een goede vraag. “Onze omzet is constant gebleven”, geeft Van de Bool aan. “De schade valt achteraf mee. Nu hebben we wel meer last van meeldauw en vruchtvuur in de courgettes. Dit komt ook door de lagere temperaturen en het natte weer. Courgette is een warmteminnend gewas.”

Watermeloen
Elk nadeel heeft zijn voordeel, want Joep van de Bool heeft voor het eerst dit jaar watermeloen met succes geteeld. “We hebben ze vroeg geplant door de warme maand juni hebben we vroeg de eerste watermeloenen kunnen oogsten.”

Moedernatuur
Vanaf begin augustus konden ze bij de familie Peeters-Mertens weer planten en zijn er lange dagen gemaakt. “Hierdoor loopt de groei wat achter op de planning. En de vraag is nu goed, maar we kunnen nu niet aan alle verwachtingen voldoen helaas. We hebben te maken met moedernatuur”, reageert Ellen Mertens.

“Nu in september raken er steeds meer velden leeg en zijn we al begonnen met het zaaien van de groenbemesters. Bijna alles is al volgens plan gezaaid en de eerste velden beginnen weer ‘groen’ te kijken onder een dreigende hemel.”