06 aug Vreike-hof
Een zorgboerderij, een boerderijwinkel, een tuinbouwtak én een kipcaravan. Op Zorgboerderij Vreike-hof in Ospel gebeurt ontzettend veel. De tuinbouwtak van het bedrijf, bestaande uit een areaal van twee hectare, is op dit moment in omschakeling. De familie Geuns is op zoek naar manieren om onder meer nieuwe en zoete aardappelen, pompoenen, prei en zonnebloemen op biologische wijze te telen. ‘Dit is een manier van telen die goed past bij ons bedrijf’, vertelt Leon Geuns.
Naast de omschakeling van de tuinbouwtak heeft de familie Geuns een zogeheten ‘kipcaravan’ op het bedrijf laten plaatsen. In deze mobiele kippenstal is plaats voor ongeveer 160 biologische legkippen. Het verblijf is volledig volgens de richtlijnen van de biologische legkippensector gebouwd. ‘We krijgen de kippen als ze zeventien weken oud zijn. Daarna blijven ze drie weken binnen om aan het hok te wennen, zodat ze de weg naar binnen straks ook weer weten te vinden’, legt Geuns uit.
De kipcaravan is verplaatsbaar, waardoor de kippen altijd vers gras ter beschikking hebben. Dit bevordert de gezondheid en het welzijn van de kippen. Naast vers gras en water krijgen de dieren biologisch kippenvoer verstrekt. De kipcaravan is voorzien van natuurlijke ventilatie en de stroom voor de verlichting wordt geleverd door zonnepanelen op het dak. ’s Avonds sluit de stal automatisch. ‘Het voeren van de kippen en het rapen van de eieren is een mooie aanvulling op het aanbod van activiteiten op onze zorgboerderij. De afzet van deze biologische eieren vindt plaats via onze winkel en de verkoopautomaat.’
De uitdaging in de biologische bedrijfsvoering zit hem voor de ondernemer uit Ospel vooral in het vergaren van kennis en kunde, met name op het gebied van bodem. ‘Ook de afzet van onze biologische producten is een uitdaging. We verkopen een deel van onze eigen producten, evenals producten van andere bedrijven uit de regio, in onze boerderijwinkel. Maar ik zie de winkel nog niet volledig biologisch worden, daar zijn de mensen naar mijn mening nog niet aan toe’, vult Geuns aan.
Het vergroten van zijn kennis op het biologische vlak was voor Geuns ook de reden om zich aan te sluiten bij BioLogisch Limburg. ‘Kennis opdoen en het leren kennen van mensen die in dezelfde tak actief zijn, is de reden waarom ik bij de vereniging ben gegaan. Biologische landbouw moet gewoon op de kaart komen.’
Kijk voor meer informatie over het bedrijf op de website van Vreike-hof.