01 jul Nieuws | Groei van biologische omzet stagneert
Uit nieuwe verkoopcijfers van supermarkten is gebleken dat de verkoop van biologisch eten stagneert. Brancheorganisatie Bionext wil dat er een serieuze aanpak komt om de marktomzet te laten stijgen.
Het biologische marktaandeel is nu in totaal 3,21 procent, zo meldde het IRI (Gira Foodservice) via de branchevereniging. In de laatste verkoopcijfers is te zien dat de biologische omzet een totale groei doormaakt van 4,3 procent met 4,9 procent van 2018 naar 2019. Dit is een stagnatie ten opzichte van de 8,2 procent groei in 2018. Volgens de Green Deal van de Europese commissie zou de landbouw 25 procent biologisch moeten zijn in 2030. Er moet dus nog een enorm gat overbrugd worden.
Volgens Michaël Wilde, directeur van Bionext, moeten vraag en aanbod op de markt gestimuleerd worden, zodat boeren niet met overschotten blijven zitten. ‘Er moeten drastische maatregelen komen om die marktbeweging op gang te brengen.’ Wilde noemt dat vanzelfsprekend. Dit is ook nodig om ervoor te zorgen dat in de Nederlandse markten het aanbod gelijk kan blijven aan de vraag van consumenten.
‘Daarbij is het van groot belang de belangrijkste barrières bij de consument weg te nemen. 68 procent van de consumenten geeft aan nu niet vaker biologisch te kopen door de prijs’, laat Wilde weten naar aanleiding van gegevens van een onderzoek van Ruigrok in 2020.
In september wil de biologische branche naar de Nederlandse overheid stappen voor aanbevelingen om forse groei op de markt te stimuleren. Bijvoorbeeld met een btw-verlaging, om consumenten te stimuleren vaker voor biologisch te gaan. Ook moet er gericht advies naar boeren komen om de overstap naar biologisch zo makkelijk mogelijk te maken.
Uit marktonderzoek blijkt ook dat biologische eieren nog steeds de koppositie innemen met het hoogste marktaandeel van 16,6 procent (op de totale eieromzet in de supermarkten). De categorie biologische koffie/thee/cacao groeide het sterkst in 2019 met 14,9 procent.
Lees hier ook het artikel op de website van Bionext.
Bron: AD (23 juni 2020)