03 dec Nieuws | ‘Britten kiezen voor een duurzaam landbouwbeleid’
Engeland gaat de directe landbouwsubsidies voor boeren snel afbouwen. In plaats daarvan steekt de Britse overheid meer geld in verduurzaming van de sector. De natuur, het landschap en dierenwelzijn worden na de Brexit belangrijker, blijkt uit het op maandag 1 december gepubliceerde beleidsplan ‘Pad naar een duurzame landbouw’.
In de Europese Unie bestaat de angst dat het Verenigd Koninkrijk de regels voor dierenwelzijn en het milieu gaat versoepelen, zodat boeren goedkoper kunnen produceren en ook na 31 december de wereldwijde concurrentie aankunnen. Maar het Verenigd Koninkrijk slaat juist de tegenovergestelde richting in en zegt voor een innovatieve, minder intensieve landbouw te kiezen.
Volgend jaar al krijgen de boeren 5 procent minder subsidie per hectare en dat loopt op naar 50 procent in 2024. Grotere landbezitters vallen verder terug, met een korting van 70 procent over vier jaar. Meer geld gaat voortaan naar initiatieven van boeren die bijdragen aan schone lucht en schoon water, meer biodiversiteit, landschapsbeheer en aan maatregelen die de gevolgen van klimaatverandering verzachten. Deze regeling omvat vanaf 2024 1 miljard pond per jaar.
Wetgeving gericht op dierenwelzijn
Het ministerie voor milieu, voedsel en platteland spreekt van de grootste verandering voor de landbouw en het landschapsbeheer in vijftig jaar. Het grote doel is dat boeren in 2028 gezond voedsel kunnen produceren zonder subsidie, terwijl ze ook nog bijdragen aan een beter milieu, dierenwelzijn en een lagere CO2-uitstoot. De Britse overheid werkt aan meer wetgeving gericht op dierenwelzijn. Zo wil ze de export van levende dieren naar een slachthuis of opfokbedrijf in het buitenland gaan verbieden.
De boerenorganisatie National Farmers Union maakt zich zorgen over de snelle afbouw van de landbouwsubsidies. Die treft overigens alleen boeren in Engeland, want Wales en Schotland hebben hun eigen regelingen. ‘De betalingen waren een reddingsboei voor veel boeren, vooral als de prijzen of de omstandigheden wisselvallig waren. Het zal moeilijk zijn om het wegvallen van die subsidies in de eerste jaren op te vangen’, zegt voorzitter Minette Batters. Ze waarschuwt dat faillissementen de binnenlandse voedselproductie onder druk kunnen zetten.
Boeren hebben het al niet gemakkelijk door de Brexit, de afnemende vraag vanuit de horeca tijdens de coronacrisis en de droogte als gevolg van klimaatverandering. Ook zijn boeren de dupe van de prijzenoorlog tussen supermarkten, zegt Batters. Minister van milieu George Eustice zei maandag in gesprek te gaan met de boeren. Dat is een verschil met de EU, waar regels over boeren worden uitgestort, merkte hij op.
Bron: Trouw (1 december 2020)