19 apr Nieuws | Biologische akkerbouwers (suikerbieten) gezocht!
In een overleg met BioLogisch Limburg maakte J.P. Henssen van stroopfabriek Canisius zijn wens bekend om meer gebruik te maken van regionale biologische producten. Dit kan een start betekenen van een hernieuwde biologische bietenteelt in Limburg. Interesse? Lees dan snel verder!
De teelt van biologische suikerbieten is (bijna) niet meer in Limburg. Het vele handwerk en vooral de lastige afzet zijn hier redenen voor. Leveren aan de Suiker Unie kan bijvoorbeeld alleen aan het begin of aan het eind van de campagne vanwege de scheiding tussen gangbaar en biologisch.
Stroopfabriek Canisius Henssen BV heeft in het assortiment ook biologische stroop, Rinse-Appel, Peren-Appel en Bieten. Bijzonder is dat nu net de biologische stroop niet gevuld wordt met Limburgse producten. De gebruikte bieten, appels en peren komen uit Noord- en Zuid-Duitsland, Zeeland en de Noordoostpolder. Uitzondering is een deel van de bio-bieten, die komen uit Heinsberg, Selfkant. Dit mogen we regionaal noemen.
BioLogisch Limburg had een overleg met J.P. Henssen van de stroopfabriek om de behoefte aan regionale biologische producten te peilen. Uit dit gesprek bleek dat het regionaal betrekken van de producten een wens van het bedrijf is.
Een samenvatting:
- Er is 750 ton
bio-bieten per jaar nodig:
- 500 ton komt nu uit de polder;
- 250 ton komt nu uit Heinsberg, Selfkant;
- Levering van de bieten is in november en december;
- Betaald wordt tussen de 85 en 90 euro per ton;
- Er komt bietenpulp vrij die Skal-gecertificeerd is. Deze kost ongeveer 37 euro per ton.
- Bio-appels en -peren
worden ook gezocht, zo’n 400 tot 550 ton appels en 400 tot 500 ton peren.
Uiteraard allemaal valfruit.
- De bio-appels worden nu aangevoerd uit Noord- en Zuid-Duitsland;
- De bio-peren worden (helaas) als diksap vaak aangevoerd via de haven. De herkomst is niet altijd bekend;
- Voor de bio-appels wordt zo’n 25 cent per kilo betaald, de bio-peren leveren zo’n 16 cent per kilo op.
De vraag van Canisius kan een start betekenen van een hernieuwde biologische bietenteelt in Limburg. Geïnteresseerde akkerbouwers kunnen zich melden door een mail te sturen naar info@biologischlimburg.com. BioLogisch Limburg organiseert dan een bijeenkomst.