09 apr Nieuws | Bio-landbouwareaal met 12 procent gegroeid
Het afgelopen jaar is een recordaantal hectares landbouwgrond biologisch gecertificeerd. Dit blijkt uit de cijfers van Skal Biocontrole, toezichthouder in de biologische sector. De hoeveelheid biologische landbouwgrond in Nederland groeide met 12,1 procent naar 66.623 hectare.
Het biologisch areaal in Limburg groeide procentueel het hardst (met 29,4 procent). ‘Het is een erg mooi resultaat van BioLogisch Limburg, in samenwerking met de LLTB en de provincie’, zegt Pieter van Melick, LLTB-bestuurslid. ‘De LLTB is erg blij met deze positieve ontwikkeling. Er is in Limburg veel belangstelling voor biologisch boeren. Vooral jonge ondernemers hebben veel interesse in biologische teelt. Daarom kunnen we het komend jaar nog meer groei verwachten.’
De groei kan ook verklaard worden door het aantal landbouwbedrijven dat in 2016 omschakelde naar biologisch en in 2018 gecertificeerd is. Eind 2018 waren er in totaal 1.849 biologisch gecertificeerde landbouwbedrijven in Nederland*. Met name in de melkveehouderij schakelden veel boeren om, als gevolg van een tekort aan biologische melk in 2016.
Van de totale landbouw in Nederland bestaat nu 3,8 procent uit biologische landbouw. In totaal kwamen er 99 nieuwe bio-boeren en -tuinders bij. Het aantal biologische handels- en verwerkingsbedrijven steeg met ruim 9 procent.
Hoewel er behoorlijke verschillen zijn waar te nemen in de groeicijfers per provincie, groeiden alle provincies over de laatste drie jaar met gemiddeld 1 tot 13 procent per jaar. Flevoland blijft koploper als het gaat om biologische landbouwgrond. Zeeland is hekkensluiter.
‘Provincies hebben een prominente rol als het gaat om het stimuleren van duurzame landbouw en een leefbaar platteland’, zegt Miriam van Bree, kennismanager Bionext, de ketenorganisatie voor de biologische sector. ‘Met een gericht provinciaal beleid kunnen belemmeringen om biologisch te boeren worden weggenomen. Denk aan een duurzaam pacht- en inkoopbeleid en het voorkomen van regels die niet samengaan met de Europese biologische wetgeving. Daar is zowel de biologische ondernemer als de provincie zelf mee geholpen, nu bijna alle provincies inzetten op verbetering van natuurinclusieve landbouw en weidevogels.’
Klik hier voor meer informatie en het volledige jaarverslag.
*Bedrijven kunnen onder meerdere categorieën vallen, waardoor het totaal hoger is dan het totaal aantal gecertificeerde landbouwbedrijven.