Geslaagde BioInspiratiedag boordevol inspiratie en informatie

Geslaagde BioInspiratiedag boordevol inspiratie en informatie

Multifunctionele landbouw, bokashi, bodem, weidegang, kruidenrijk grasland en het ANLb. Met deze onderwerpen kwamen de 30 aanwezigen zaterdag 13 juli niets tekort op de BioInspiratiedag 2024 bij ’tHuijs aan de Niers in Ottersum. BioLogisch Limburg organiseerde deze dag voor de derde keer.

Gastheer en gastvrouw waren Giel en Anke Reintjes van het biologisch melkveebedrijf met daarnaast ook zorgboerderij ’t Riezenbroek en kinderdagverblijf De Bonte Koe. Hun bedrijven worden overkoepelend ook wel ’t Huijs aan de Niers genoemd, omdat ze in de uiterwaarden van de Niers zijn gelegen.

Giel en Anke Reintjes vertellen over hun multifunctioneel bedrijf.

Multifunctionele landbouw
BioLogisch Limburg-bestuurslid Gerard Kemper opende de dag met een welkomstwoord. Giel Reintjes vertelde vervolgens over hun multifunctionele bedrijf. In 2018 zijn ze met hun melkveebedrijf overgestapt naar biologisch. Toen deed hij al niet veel meer met kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen, dus de overstap was zakelijk niet zo groot. Voor de koeien was het daarentegen wel een grote verandering, zo gaf hij aan.

Giels vrouw Anke werkte 20 jaar geleden bij een kinderdagopvang en dacht op een gegeven moment: wat ik hier doe, kan ik ook op de boerderij doen. Zo begonnen ze in 2005 met de kinderdagopvang. Toen dat tien jaar al goed liep, wilde ze iets anders. De wens voor een zorgboerderij kwam naar boven. De kalverstal werd omgebouwd en in 2018 werden de deuren van zorgboerderij ’t Riezenbroek geopend waar ze nu 16 gasten per dag ontvangen.

Samenwerking
De familie Reintjes werkt daarnaast samen met een biologische akkerbouwer uit de buurt en de gemeente Gennep. De gemeente brengt het bermmengsel naar het melkveebedrijf waar het wordt verwerkt tot bokashi. De bokashi wordt vervolgens uitgereden op hun percelen.

Philippe van der Grinten laat zien wat er voor bokashi nodig is.

Bokashi
Bokashi was ook een van de onderwerpen die tijdens de rondleiding op het bedrijf aan bod kwam. Philippe van der Grinten ging op het onderwerp in bij de bokashihoop op het melkveebedrijf. De zeeschelpen, kleimineralen en het mengsel met micro-organismen die worden toegevoegd aan het bermmaaisel gingen rond in de groep. Ook werden verschillende vragen door de aanwezigen gesteld.

Luuk Maas laat de verschillende soorten klavers, klavers en gras zien.

Bodem en kruidenrijk grasland
LLTB-projectleider Guido Schriever ging op dezelfde plek in op de bodem. Hij legde op een interactieve manier uit hoe je voor een goede balans in de bodem kunt zorgen en hoe de werking van de hormoonbalans van de plant invloed heeft op onder andere het wortelgestel. Middenin het kruidenrijk grasland van de familie Reintjes stond Luuk Maas, werkzaam bij DSV en zelf melkveehouder, om over kruidenrijk grasland te vertellen. Hij noemt het zelf liever ‘soortenrijk grasland’. Hij had klavers, kruiden en grassoorten meegenomen en liet de verschillen zien en benoemde de eigenschappen.

Pieter van Rumst vertelt hoe je het beste een weidegang kunt indelen.

Weidegang, ANLb en bemesting
Hoe je het beste een weidegang kunt inrichten, wist Pieter van Rumst van WeideArchitect te vertellen. Hij gaf aan dat de inrichting van de huiskavel belangrijk is voor een goed resultaat. Tot slot kwam tijdens rondgang Koen van Weelden van Natuurrijk Limburg aan het woord over de samenwerking met boeren en de mogelijkheden voor agrarisch natuurbeheer (ANLb). Guido Schriever, Philippe van der Grinten en Jeroen Koedam van Plenty Food Nederland en Bio-Veganlandbouw gingen met de akkerbouwers en groentelers onder de aanwezigen in gesprek over plantaardige bemesting.

De informatieve en inspirerende dag werd afgesloten met een drankje en vlaai en bood de gelegenheid om met elkaar nog na te praten over deze geslaagde BioInspiratiedag.