10 apr Column Jac Verbeek: De landbouw moet in transitie
De biologische landbouw in Nederland bungelt bijna onderaan in het rijtje van de Europese landen. Limburg hangt ook bijna onderaan vergeleken met andere provincies. Mijn vraag is: waarom is er zoveel weerstand vanuit allerlei hoeken, terwijl de biologische landbouw de troef in handen heeft om het stikstof- en klimaatprobleem mee op te lossen? Een uitgelezen kans om de landbouwtransitie in gang te zetten.
Het woord biologisch kan in sommige organisaties moeilijk of niet uitgesproken worden, alsof het vloeken in de kerk is. De EU heeft als doel om in 2030 25 procent biologische landbouw te hebben, in Nederland is dit verlaagd naar 15 procent. Maar hoe gaan we dit aanpakken? In samenwerking met LTO Nederland en LLTB kunnen we de stappen zetten richting dit doel.
Ik snap goed dat dat niet zomaar gebeurd is, maar er zijn genoeg mogelijkheden. Zeker op het gebied van samenwerking en onderzoek, leren van elkaar. Voor piekbelasters kan dit een uitgelezen kans zijn om om te schakelen.
Het is voor ons allemaal een verplichting om deze aardkloot leefbaar en gezond door te geven aan onze nazaten. Je wilt toch als agrarisch Nederland niet onder vuur komen te liggen. De bollensector wordt door de buurtbewoners gedwongen om geen chemische bespuitingen meer uit te voeren. Round-up akkers zetten zichzelf weer op een negatieve manier in de picture.
Het biologische keurmerk is het enige keurmerk dat door de overheid erkend wordt in Nederland, Europa en zelfs wereldwijd. Dit biedt de agrarische sector legio kansen om de totale transitie in gang te zetten. Om de sector in een positief daglicht te zetten, om de wereld schoner achter te laten en om de biodiversiteit flink te verbeteren. De overheid zal dit van alle kanten mee moeten ondersteunen door allerlei initiatieven financieel van de grond te helpen. Door onder andere consumenten bewust te maken, ondernemers te helpen om te schakelen, geen btw op biologische groenten en fruit te heffen en biologisch voedsel in overheidskantines en scholen te stimuleren.
Heel veel oplossingen, zo niet alle, voor de sector staan in het boekje ‘Uit de Shit’ van Thomas Oudman, dat voor iedereen een aanrader is. Ook ondersteun ik initiatieven zoals de Robbin Food Coalition. Dus mogelijkheden te over om samen naar een veel schonere leefomgeving te werken.
Jac Verbeek, bestuurslid BioLogisch Limburg