Terugblik | Biokennismiddag

Terugblik | Biokennismiddag

Tijdens de Biokennismiddag op woensdag 25 november presenteerden medewerkers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) verschillende regelingen die speciaal zijn toegesneden op de biologische ondernemer. Deelnemers spraken daarnaast over het naar buiten treden als biologische producenten en als biologische sector.

De online Biokennismiddag begon met een financieel verhaal. Anna Cobben en Carlos Hoegen van RVO gaven uitleg over een financiële steuntje in de rug en lieten daarbij zien dat er allerlei lucratieve regelingen zijn die aansluiten op de biologische sector. Grofweg zijn er vijf categorieën van fondsen die mogelijkheden bieden voor de bio-sector: natuur en biodiversiteit, dierenwelzijn, klimaat en energie, verdienmodel van de boer en innovatie en onderzoek. Biologisch kan volgens haar aanhaken bij veel regelingen door het groene, biodiverse, circulaire, milieu- en diervriendelijke en innovatieve karakter van de sector.

Volgens Hoegen kunnen biologische bedrijven tevens gebruik maken van extra financieringsmogelijkheden via regelingen voor steun en garantstellingen. Met zo’n garantstelling is in de praktijk een rentevoordeel van 1 tot 3 procent te behalen door het lagere risico dat ontstaat voor financiers. Daarvoor bestaat het Borgstellingsfonds voor de Landbouw (BL); er is een speciale coronavariant: BL-C.

Naar buiten met filmpjes van jezelf

Tijdens de Biokennismiddag ontstond een discussie over het vasthouden van klanten die er gedurende de coronacrisis bijkwamen en het vinden van nog meer mensen die een goed gevoel hebben bij biologische producten. Presenteer uzelf en uw bedrijf goed, stelde de organisatie van de online bijeenkomst.

Het tweede onderdeel van de Biokennismiddag bestond dan ook uit een workshop om ondernemers te helpen zichzelf beter te presenteren middels filmopnames. Geertje Algera, expert op dit gebied, liet de deelnemers zien dat u met eenvoudige middelen, bijvoorbeeld uw eigen telefoon, gemakkelijk opnames kunt maken, deze kunt monteren en met anderen kunt delen. Ze gaf tips over techniek, apps en presentatie van de beelden. Inhoud blijft hierbij echter het belangrijkste, belangrijker dan de technische kwaliteit.

Positief beeld

Directeur Michael Wilde van BioNext sprak aan het eind van de middag over het naar buiten treden van de biologische sector. ‘We moeten meer focussen op de oplossingen die wij bieden voor de maatschappij’, vertelde hij. Het positiever verpakken zit volgens Wilde in het presenteren van de goede kanten van biologisch. Niet de dreigende milieurampen, maar het beter maken van de wereld; niet de meerkosten, maar de waarden van biologisch benadrukken. ‘Biologisch scoort hoog op heel veel van de zeventien duurzame doelen van de Verenigde Naties’, zegt de BioNext-directeur.

Binnen de grenzen van wat de aarde kan hebben, is er voor biologische producenten alle ruimte. Bij de FAO noemen ze biologische landbouw als volhoudbaar scenario, samen met vier andere vormen van landbouw. De Europese Farm to Fork-visie is volgens Wilde ook een aanknopingspunt, evenals de kringloopvisie van minister Schouten.

‘Wij hebben als biologische producenten zeker nog huiswerk te doen, want we moeten doorontwikkelen met bio. Toch kunnen we goed naar buiten treden. Daarbij moeten we niet arrogant doen’, zegt Wilde. Bij het van binnen naar buiten gaan wil BioNext de verbreding van de beweging doorzetten, de verbondenheid met de maatschappij vasthouden en de impact van de beweging verdiepen.

Ondanks corona sprak BioNext met 25 organisaties over de plek van biologisch in de komende jaren. ‘Onze visie is dat we stoer, vastberaden, ambitieus en oplossingsgericht willen zijn. We nemen onze holistische kijk mee. We passen bij thema’s als gezondheid, klimaat, biodiversiteit en zijn toekomstbestendig.’

Zichtbaarheid

Voorzitter Edith Lammerts van Bueren van de BioAcademy kijkt tevreden terug op de Biokennismiddag. ‘Volgend voorjaar gaan we weer verder, dan hopelijk plenair’, zegt ze. De BioAcademy zal volgens de voorzitter het delen van kennis gericht op omschakelaars en zij die doorontwikkelen hoe dan ook voortzetten. Zichtbaarheid is belangrijk voor de sector. En dit is het moment om aan die zichtbaarheid te werken: van binnen naar buiten.

Bron: Biojournaal (27 november 2020)