Nieuws | ‘Harense importeur zet in op alternatieve onkruidbestrijding’

Nieuws | ‘Harense importeur zet in op alternatieve onkruidbestrijding’

Duurzame teeltwijzen zijn in opmars. Daarbij hoort het terugdringen van bestrijdingsmiddelen, uitspoeling van nutriënten en erosie. Agri Bio-Solutions van Martin Heerema in het Groningse Haren springt als importeur in dat gat met een serie alternatieve machines.

Agri Bio-Solutions heeft vijf importmerken in het portfolio: Combcut, Kvick-Finn, Bionalan, Kelly en Spike. De Zweedse Combcut maait onkruiden die boven het gewas uitsteken. Het is het eerste en succesvolste product van Heerema, waarvan hij er tien heeft verkocht. Ook het Franse Bionalan heeft zo’n maaier en andere machines voor een biologische teeltwijze. Het Australische Kelly bouwt een getrokken schijveneg waarbij de schijven via een ketting in ruitopstelling in het frame hangen. De Nederlandse Spike Rotoweeder wiedt onkruid en belucht de grond.

Het zijn allemaal machines waar weinig elektronica in zit en weinig kapot aan kan gaan. Eventuele reparaties kan bijna elke dealer uitvoeren. Heerema werkt samen met vijf dealers in Nederland.

Demonstratie

Onlangs demonstreerde Heerema de Kvick-Finn op een veld waar bonen hadden gestaan tijdens een demo van Delphy in het Brabanste Zeeland. Het gaat om een driebalks cultivator met negen ganzenvoeten en een aangedreven rotor.

De rotor heeft 65 verende tanden en draait met veel toeren door de stoppel. De onkruiden worden met een flinke gang tot 5 meter achter de machine geworpen. Resultaat is een niet-kerende grondbewerking waarbij de onkruiden los van de grond worden geslagen en zo niet snel verder groeien en uitzaaien.

De vegetatie ligt op de grond en zal bij droog weer binnen enkele dagen verdrogen en afsterven. Bovendien droogt de grond minder snel uit, doordat de vegetatie bovenop ligt, wat ook erosie voorkomt. Veel andere bewerkingen vermengen de vegetatie met de grond of werken deze geheel onder. Zeker hardnekkige onkruiden als kweek zouden dan sneller weer groeien.

Vier wielen dragen de machine tijdens het werk. De granzenvoeten en rotor zijn onafhankelijk van elkaar instelbaar tot 15 centimeter diepte. Dat gaat via een pen-gatverstelling op de loopwielen. Optioneel is er een hefcilinder op de rotor te krijgen om te voorkomen dat de grond buiten de perceelsgrenzen wordt gegooid.

3 tot 9 kilometer per uur

Afhankelijk van grondsoort en gewas is er 3 tot 9 kilometer per uur te rijden. Bij het scheuren van oud grasland is er zeker 120 pk nodig, ervaart Heerema. Ook omdat het zwaartepunt van de machine ver naar achteren ligt door de ketting-aangedreven rol achterop, is er tegenwicht in de neus nodig.

De Kvick-Finn Bio is er in vier werkbreedtes van 2,15 tot 3,75 meter. Ook is er een halfgedragen versie van 6,2 meter breed te krijgen. De 2,75 meter brede versie op de demo weegt 1.490 kilo en kost 18.300 euro exclusief btw. Tijdens de demo op de zandgrond in Zeeland kon de 165 pk zware Fendt 716 de machine gemakkelijk de baas.

Bron: Nieuwe Oogst (16 november 2020)